Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας) για τα self-tests διάγνωσης του κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα που προωθείται προς δημοσίευση περιέγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έγινε για τον COVID-19 σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας επιστρατεύουμε τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Επεκτείνουμε λοιπόν την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα:
– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
– Εστίαση
– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
– Υπηρεσίες καθαρισμού
– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.
Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
2. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:
4. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
5. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
6. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
7. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
8. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
9. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.
10. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
11. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
– Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».
– Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
– Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
– Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
– Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τέλος ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.
Άδεια εμβολιασμού
Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οδηγίες σχετικά με την διευκόλυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, δίνεται δυνατότητα στους εργαζόμενους να απουσιάσουν με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για εύλογο χρονικό διάστημα έως και τρεις ώρες από την εργασία τους, εφόσον ο προγραμματισμένος εμβολιασμός τους έχει οριστεί εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους και αυτή τους η απουσία είναι δικαιολογημένη.
Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αθήνα, 14.04.2021
Αρ. πρωτ.:
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΠΡΟΣ: Ως ο Πίνακας διανομής
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110 AΘHNA
Πληροφορίες: 2131516447 – 560
Email: [email protected]
Θέμα: Μέτρα διευκόλυνσης εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2
Σκοπός της παρούσας διευκρινιστικής εγκυκλίου είναι ο τρόπος παροχής διευκολύνσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους τους που θα συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για την πρόληψη και έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού SARS COV -2, προκειμένου αφενός να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και αφετέρου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, καθώς και την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19, η οποία υλοποιείται με στόχο την ενίσχυση των μέτρων και πρακτικών πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του ιού SARS COV -2 και την διασφάλιση ανοσολογικής προστασίας των πολιτών έναντι της λοίμωξης αυτής.
2. Τις γενικές προστατευτικές διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και ιδίως τη διάταξη του άρθρ. 42 παρ. 1. του Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’) όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.
3. Την ανάγκη επίτευξης ομαλής και χωρίς προσκόμματα διεξαγωγής των εμβολιασμών των εργαζομένων για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης της νόσου COVID-19.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, εφόσον η ώρα και ημέρα του προγραμματισμένου εμβολιασμού τους, ορίζεται εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους, να απουσιάσουν για διάστημα εώς τριών (3) ωρών από την εργασία τους με άδεια του εργοδότη και αυτή τους η απουσία να είναι δικαιολογημένη, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 657 ΑΚ.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ