Είναι ήδη γνωστό ότι πριν ενάμισι μήνα περίπου υπέβαλα στον δήμαρχο την παραίτησή μου, από Πρόεδρος ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας έγινε η αντικατάστασή μου με τον Θέμη τον Λιάκο, δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο σχολικής επιτροπής, για καθαρά προσωπικούς λόγους.
Δύο χρόνια και δύο μήνες είχα την τιμή να έχω αυτή τη θέση και θεωρώ ότι αυτά τα δύο χρόνια γίνανε πράγματα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με ουσιαστικές αποφάσεις οι οποίες βοήθησαν και στη λειτουργία του ως δημοτική επιχείρηση και κυρίως στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σχετικού με το θέατρο . Αριθμητικά αναφέρω μόνο μέσα σε δύο χρόνια γίνανε 13 θεατρικές παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, 4 φεστιβάλ , ένα επαγγελματιών του θεάτρου , ένα ερασιτεχνών και δύο φεστιβάλ αφήγησης, σεμινάρια, συναυλίες, κινηματογραφικές ταινίες, δύο φορές καλλιτεχνική κατασκήνωση (ART CAMP) με κατασκηνωτές Ατομα με και χωρίς Αναπηρία σε συνεργασία με την ΚΙΒΩΤΟ , εικαστικές εκθέσεις και βέβαια θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες , για παιδιά, για εφήβους , για ΑΜΕΑ και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις όπως αυτές που δημιουργήθηκαν με αφορμή το αφιέρωμα <60 μέρες Σαίξπηρ>. Ξεχωριστή και μοναδική ήταν η παράσταση <προς τα’αστρα> τον Ιούλιο στην κεντρική πλατεία , την οποία διοργάνωσε το θεατρικό εργαστήρι <το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα>.
Η ευθύνη του καλλιτεχνικού έργου σαφώς ανήκει στον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά και ένα Δ.Σ με την θετική ή επικριτική στάση του παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο. Ο κύριος ρόλος του είναι να διοικεί και να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν στην λειτουργία της ίδιας της επιχ/σης είτε διοικητικά είτε κτιριακά –υποδομών, χρηματοδοτήσεων αλλά και ελέγχου της πορείας του οικονομικά και καλλιτεχνικά.
Ως ΔΣ το 2015 κάναμε 17 συνεδριάσεις και πήραμε 72 αποφάσεις και το 2016 μέχρι τον Οκτώβριο 12 συνεδριάσεις και πήραμε 58 αποφάσεις . Αυτό για μένα σημαίνει πολύ δουλειά, ευθύνη και συλλογικές αποφάσεις, και κυρίως διαφανείς και ξεκάθαρες διαδικασίες .
Από τα πρώτα πράγματα που αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν ήταν σε σχέση με τα κτιριακά. Η διαχείριση της αίθουσας Τέχνης ήταν σε μια διφορούμενη κατάσταση που μόνο σύγχυση προκαλούσε. Με εισήγηση δική μας πάρθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και δόθηκε η διαχείριση της αίθουσας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ . Το ίδιο έγινε και με το μικρό θεατράκι , των Οχληρών, όπως λεγότανε και έτσι δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιείται εκτός από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και από άλλες πολιτιστικές ομάδες της πόλης υπεύθυνα και με όρους. Ορίστηκε υπεύθυνος υπάλληλος για την διαχείρισή του και αμέσως ξεκίνησαν κάποιες επείγουσες εργασίες αποκατάστασης στα δύο κτίρια με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που είχαν σχέση κυρίως με την ασφάλεια του κοινού αλλά και την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία , όπως μπήκαν στο μικρό θεατράκι ψηλά κάγκελα, επικολλήθηκαν όσα πλακάκια θεωρήθηκαν επικίνδυνα , αλλάξανε κλειδαριές γιατί δεν γνώριζε κανείς ποιος είχε πρόσβαση στο μικρό θέατρο αλλά κα στη μεγάλη αίθουσα. Στη μεγάλη αίθουσα, με τα χρόνια προβλήματα κυρίως με τη στέγη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι πήρε το έργο εργολάβος και άμεσα ξεκινάνε οι εργασίες στο δώμα αλλά και στο φουαγιέ της αίθουσας . Μικροπαρεμβάσεις γίνονταν αυτόν τον καιρό στις τουαλέτες, στην είσοδο, στον περιβάλλοντα χώρο, στον εξώστη όπου επιδιορθώθηκαν οριστικά όλα τα καθίσματα αλλά και σε σχέση με την πρόσβαση ΑΜΕΑ ορίστηκαν δύο θέσεις πάρκιγκ , φτιάχτηκαν καινούργιες μπάρες και φτιάχθηκε ένας φιλικός χώρος στο φουαγιέ για να γίνονται τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και άτομα με αναπηρία. Με ευκαιρία τη συνεργασία με τη viva για την πώληση εισιτηρίων έγινε αρχιτεκτονική αποτύπωση της Αίθουσας Τέχνης ,καθισμάτων και σκηνής κάτι που ελάχιστες θεατρικές αίθουσες διαθέτουν . Εγινε γραφείο για τον πρόεδρο , δεν υπήρχε. Μπήκανε αυτόματοι πωλητές για νερό κυρίως , στις τεχνικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φουαγιέ προβλέφθηκε και χώρος για κυλικείο και γενικά προσπαθήσαμε να είναι πιο ανθρώπινος και λειτουργικός ένας χώρος συνάθροισης κοινού για παρακολούθηση παραστάσεων-συναυλιών ο μοναδικός που έχει ο δήμος..
Πολλές αποφάσεις παρθήκανε για προκηρύξεις θέσεων είτε για παροχή υπηρεσιών είτε για προμήθειες. Τηρήθηκαν για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις ή παρατάσεις σε ήδη υπάρχουσες συμβάσεις από το παρελθόν όπως η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, το λογιστήριο, το τυπογραφείο, η φωτογράφιση, η διανομή εντύπων διαφημιστικών .
Εγινε μετά από την επιτυχημένη έκθεση των θεατρικών κοστουμιών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ καταγραφή και αρχειοθέτησή τους από ενδυματολόγο και δύο φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας που έτσι κάνανε και την πρακτική τους. Εκκρεμεί καταγραφή του υπάρχοντος τεχνικού εξοπλισμού, η οποία θ’αποφασίζονταν σε επόμενη συνεδρίαση.
Αυξήσαμε τα ποσά της προγραμματικής σύμβασης με την βοήθεια της περιφέρειας, μειώσαμε δαπάνες όπως ο μισθός και τα εκτός έδρας του καλλιτεχνικού διευθυντή και των υπαλλήλων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, την δαπάνη του λογιστηρίου με την ανάδειξη νέου εξωτερικού συνεργάτη με μικρότερη αμοιβή από τον προηγούμενο, διεκδικήσαμε παλιές οφειλές προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και διαγράψαμε αντίστοιχα οφειλές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που παραγράφηκαν λόγω της παρέλευσης των ετών διεκδίκησης. Δεν δημιουργήσαμε επιπλέον υποχρεώσεις με το κλείσιμο του 2015 και το ίδιο πιστεύω θα γίνει και το 2016 πλην αυτών που παραλάβαμε από παλιότερα έτη.
Μειώσαμε τα σπίτια τα οποία νοικιάζονταν και εξοικονομήσαμε χρήματα , τα οποία διατέθηκαν σε άλλες δράσεις όπως στα τμήματα των θεατρικών εργαστηρίων που από 4 τμήματα γίνανε γύρω στα 30.Τα περισσότερα λειτουργούν στην περιφέρεια. Εκεί απασχολούνται πέντε θεατρολόγοι νέα παιδιά από την περιοχή μας και δύο με παρεμφερείς ειδικότητες στα τμήματα ΑΜΕΑ μαζί με 2 εξειδικευμένους που έρχονται από Θεσ/νίκη.
Μειώσαμε το παιδικό εισιτήριο από 6 σε 4 ευρώ και επεκτείναμε τη δωρεάν είσοδο στις θεατρικές παραστάσεις σε περισσότερες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οργανώσαμε ομάδες εθελοντικές που βοηθούν σε κάθε δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βοηθήσαμε ουσιαστικά στην φιλοξενία των προσφύγων δίνοντας παραστάσεις για τα προσφυγόπουλα, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και γενικά η παρουσία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ σε κάθε κοινωνική δράση ήτανε ανελλιπής και ουσιαστική .
Δώσαμε λόγο και στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της περιοχής μας οργανώνοντας και ενισχύοντας οικονομικά ερασιτεχνικά θεατρικά τμήματα με το φεστιβάλ που έγινε την άνοιξη και με θεατρικά σεμινάρια .
Συμμετέχουμε εδώ και δύο χρόνια στην άσκηση της πολιτικής προστασίας που οργανώνει η περιφέρεια και γενικά συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που οργανώνονται από δήμο και περιφέρεια.
Συνεργαζόμαστε με την Βιβλιοθήκη , με τα σχολεία α΄θμιας και β’θμιας εκπ/σης ,Μουσικά σχολεία της περιοχής και βέβαια με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας .
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία είναι η συμμετοχή μας στο δίκτυο των 6 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας οδού με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την προώθηση των δράσεων και της λειτουργίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με συμπαραγωγές και άλλες κοινές δράσεις, η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην πόλη μας τον Γενάρη . Επίσης πολύ καλά συνεργαζόμαστε με το ΚΘΒΕ. Με το πρόγραμμα <Απ’άκρη σ’άκρη> ταξιδεύουμε τις παραστάσεις μας σ’όλη την Περιφέρεια και σε πόλεις κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας οδού σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους δήμους και κοινότητες. Κυρίως τον περιφερειακό χαρακτήρα που θελήσαμε να δώσουμε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ τον ενισχύουμε με τα εργαστήρια θεάτρου τα εκτός πόλης όπως:
Από τις αρχές του 2016 δημιουργήσαμε 21 περιφερειακά εργαστήρια:
* Στον «Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου» 2 εργαστήρια θεάτρου
* Στην «Τοπική Κοινότητα Γαλατινής» σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Γαλατινής 1 εργαστήριο θεάτρου
* Στην «Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης» σε συνεργασία με τον «Μορφωτικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης» 1 εργαστήριο θεάτρου
* Στην «Τοπική Κοινότητα Ξηρολίμνης» 1 εργαστήριο θεάτρου
* Στον σύλλογο «Ε.Μ.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής» 2 εργαστήρια θεάτρου
* Στον πολιτιστικό σύλλογο Κρόκου Κοζάνης «Ιωακείμ Λιούλιας» 3 εργαστήρια θεάτρου
* Στον μορφωτικό όμιλο Σερβίων «Τα κάστρα» 2 εργαστήρια θεάτρου
* Στον ιστορικό λαογραφικό σύλλογο Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας» 2 εργαστήρια θεάτρου
* Στην «Τοπική κοινότητα Σιάτιστας» 2 εργαστήρια θεάτρου
* Στον «Μορφωτικό όμιλο Πλατανορέματος» 5 εργαστήρια θεάτρου
Και γενικά προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν άλλο χαρακτήρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ πιο ζωντανό, πιο επικοινωνιακό, πιο σύγχρονο την κρίση που μαστίζει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ εμείς τη μεταλλάξαμε και με πολύ λιγότερους πόρους έχουμε κάνει πολλαπλάσιες δράσεις.
Τελειώνοντας,
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν σ’αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο για μένα ρόλο , τον δήμαρχο που πίστεψε σε μένα , τον Γενικό Γραμματέα που μ’έβγαζε απ’τη δύνη των διαδικασιών , όλους τους αντιδημάρχους , όλοι με βοήθησαν όταν τους χρειάστηκα παρ’όλο τον φόρτο της εργασίας τους και γενικά όσους από αυτή τη δημοτική αρχή αλλά και από την αντιπολίτευση πίστεψαν στο πολιτιστικό έργο που παράγει ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ο πολιτισμός ενώνει γι’αυτό μικροπολιτικές διαφορές και διενέξεις δεν έχουν θέση σε συνεδριάσεις που αφορούν στον πολιτισμό και μάλιστα όταν δεν συνοδεύονται από προτάσεις για το καλό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που δεν ανήκει σε καμία δημοτική αρχή αλλά στους πολίτες αυτής της πόλης και της περιφέρειάς της. Να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για την στήριξη που μας παρέχει και ιδιαιτέρως τον αντιπεριφεριάρχη κο Πλακεντά που πίστεψε και υποστήριξε τον περιφερειακό ρόλο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ .
Θάθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την καλή συνεργασία που είχαμε και με την ευκαιρία να ευχηθώ Καλή Δύναμη στη Ματίνα τη Φούκα το νέο μέλος . Να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ , το οποίο πράγματι δεν επαρκεί , χρειάζεται ανανέωση , χρειάζεται να μπολιαστεί το παλιό με το καινούργιο , οι τεχνικές αλλάζουν και ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά στην προβολή και την προς τα έξω εικόνα ενός σύγχρονου οργανισμού που παράγει τέχνη και μιας και μιλάμε για προβολή να ευχαριστήσω και τα τοπικά ΜΜΕ, εσάς δηλαδή για την στήριξη την οποία παρέχετε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και να ζητήσω το κάτι παραπάνω , θα χρησιμοποιήσω μια καθημερινή έκφραση -γουστάρετε δεν γουστάρετε -τον πρόεδρο ή το ΔΣ , το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι της πόλης δεν ανήκει σε κανέναν πρόεδρο , σε καμιά δημοτική-πολιτική αρχή , από τα χρήματα των δημοτών κυρίως υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό – πολύ σπουδαίο που έχουμε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην πόλη μας. Αν το νοιώσουμε όλοι αυτό τότε μπορεί να γίνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μας και όχι της Ηλικίδου , της Δημοπούλου ή του Λιάκου.
Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη τη Δημοπούλου , την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μαζί παλεύαμε πότε συμφωνώντας και πότε διαφωνώντας πάντα δημιουργικά και πάντα καλοπροαίρετα, της εύχομαι κι αυτής Δύναμη και Καλή Συνέχεια στο έργο της , το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη είναι εξαίρετο και πρωτόγνωρο για την περιοχή μας.
Και τέλος
Εύχομαι Καλή Δύναμη στον νέο Πρόεδρο, εννοείται ότι θα είμαι δίπλα του σ’ότι χρειαστεί και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί κι όταν ανέλαβα διαδέχτηκα μια πολύ καλή φίλη την Κούλα την Καλογερίδου και με διαδέχεται ένας καλός φίλος ο Θέμης ο Λιάκος. Καλή θητεία Θέμη.
Μελίνα Ηλικίδου