Το ηλεκτρονικό επιχειρείν ήταν αυτό που κράτησε τον πλανήτη Γη σε… τροχιά κατά την Πανδημία του covid 19.
Το παγκόσμιο lockdown έδωσε την ευκαιρία στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στις διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών να εκτοξευθούν, να κάνουν άλματα προόδου, να αποτελέσουν το μοναδικό κανάλι επιχειρηματικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα και να καταστήσουν σαφές ότι το επιχειρηματικό μέλλον είναι δικό τους.
Και επειδή το μέλλον ενδιαφέρει τα νέα παιδιά, θεωρώ ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 17 Ιουλίου καλούνται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, με το τοπίο των βάσεων να παραμένει ακόμα θολό. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα ποσοστά όσων έγραψαν κάτω από τη βάση αυξήθηκαν φέτος σημαντικά.
Αν και η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι μαθητές καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τις Σχολές και τα πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία θα σπουδάσουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές κλίσεις σε μαθήματα και Επιστήμες, τις ικανότητες – δεξιότητες τους, καθώς και την απορρόφηση στην αγορά εργασίας και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση τους.
Οι Σχόλες Οικονομικών Επιστήμων των Ελληνικών περιφερειακών Πανεπιστήμιων με τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα προσφέρουν γρήγορη απορρόφηση στην αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας του ηλεκτρονικού επιχειρείν και ηλεκτρονικών μέσων επιχειρηματικότητας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, οργανισμών και κρατών.
Η ευκαιρία έγκειται στο ότι αρκετά από τα παραπάνω τμήματα έχουν χαμηλές βάσεις.
Όλα σχεδόν από τα παραπάνω τμήματα, έχουν μαθήματα στα προγράμματα σπουδών που αφορούν Οικονομικά, Στατιστική, Διοίκηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, ηλεκτρονικά καταστήματα, ηλεκτρονικό χρήμα ακόμα και ψηφιακό μάρκετινγκ .
Έχουν επίσης μαθήματα και εργαστήρια και μεταπτυχιακά για να αποκτηθεί Γνώση σε βασικές δεξιότητες και ικανότητες που ένας (μία) επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτει, (εκτός από το όραμα και το πάθος) όπως :
- Μάνατζμεντ
- Επικοινωνία
- Νομικά θέματα
- Λογιστικά θέματα
- Διαχείριση Δεδομένων
- Διαδίκτυο
- Φορολογικά θέματα
- Πνευματικής ιδιοκτησίας
- Εργατικών Νόμων
- logistics
Π.χ. το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά έχει τα παρακάτω μαθήματα στο 6o, 7o και 8o εξάμηνο σπουδών:
Η βάση εισαγωγής του παραπάνω Τμήματος (στην όμορφη Καστοριά), ήταν 7,566 μόρια το 2019, καθιστώντας το σχετικά εύκολο στόχο εισαγωγής.
Παρόμοια Τμήματα με παρόμοια μαθήματα και χαμηλές βάσεις υπάρχουν σε αρκετά περιφερειακά πανεπιστήμια καθώς και σε Κεντρικά (με αντίστοιχη βέβαια αύξηση των βάσεων εισαγωγής).
Συνοψίζοντας την πρόταση προς τους μελλοντικούς φοιτητές θα τους καλούσα να εξετάσουν τα μαθήματα και τα προγράμματα σπουδών των Οικονομικών Τμημάτων, να σκεφτούν εάν η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις τους ελκύουν και θέλουν να δημιουργήσουν ή να ενταχθουν σε ομάδα που δημιουργεί και να προσπαθήσουν να το “εκμεταλλευτούν” τώρα που οι βάσεις είναι χαμηλές σε αρκετές από αυτές τις Περιφερειακές Σχολές (Τμήματα).
Η εντυπωσιακή άνοδος του “παγκόσμιου τζίρου” των ηλεκτρονικων καταστημάτων, που ήρθε για να μείνει, θέλει και ΝΕΑ ικανά Διοικητικά-Οικονομικά-Τεχνολογικά στελέχη για να την οδηγήσουν .
(*)Λάζαρος Μαρκόπουλος – Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. – M.Sc. Systems Software – ETEΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας