Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, παρευρέθηκε
σήμερα στα εγκαίνια του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, που τέλεσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δήλωση μετά το τέλος των εγκαινίων, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι «την πολιτιστική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας την προστατεύουμε, την αποκαθιστούμε, την συντηρούμε, την αναδεικνύουμε και την παραδίδουμε προσβάσιμη στο κοινό, αφού αποτελεί την ταυτότητά μας, ενώ ενσωματώνει πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Εξάλλου, ο πολιτισμός αποτελεί σημαντικό βραχίονα του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης, στην προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση της χώρας. Το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτουμε αποτελεί ισχυρό πόλο τουρισμού και εξωστρέφειας και σημαντικό πόρο ανάπτυξης για την πατρίδα μας και φυσικά για τις τοπικές κοινωνίες, αφού προσελκύει ενδιαφέρον και τουρισμό, προκαλεί επενδύσεις, παράγει υπηρεσίες και δημιουργεί θέσεις εργασίας, φέρνει εθνικό και τοπικό πλούτο.
Στη Μακεδονία και στη Θράκη διαθέτουμε σπουδαία μονοπάτια ιστορίας, που ξεκινούν από το μακρινό παρελθόν και συνδέουν το χθες με το σήμερα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, το νέο Μουσείο των Αιγών που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2022 και το ανάκτορο του Φιλίππου του Β’ που εγκαινιάσαμε σήμερα, ο τύμβος Καστά, το λιοντάρι της Αμφίπολης, τα αρχαιολογικά ευρήματα από το Μετρό Θεσσαλονίκης που σύντομα θα εκτεθούν σε νέους προστατευμένους χώρους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας αναβιώνουν ιστορικές περιόδους και γεγονότα, συνδέοντας κόμβους της μακραίωνης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την πολυεπίπεδη αρχαιολογική, ιστορική και εθνική αξία τους.
Αυτή η ευλογημένη γη διηγείται και διδάσκει ιστορία. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της δεν ανοίγουν μονάχα ένα παράθυρο στην εποχή του Φιλίππου Β’ και τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά συγκινούν, επιμορφώνουν, αποκαλύπτουν. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, φορέας μάθησης, αλλά και καλλιέργειας της κοινωνίας μας και ολόκληρης της οικουμένης».