Το Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή εγκαινίων της κατασκευής του μεγάλου έργου κατασκευής του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑP, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το έργο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να δημιουργήσει συνολικά πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας.
Η Δυτική Μακεδονία θα έχει σημαντικό ρόλο στο έργο. Τρεις από τους δεκατρείς νομούς που διέρχεται ο αγωγός στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα θα διέρχεται τους Δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου Καστοριάς. Συνολικά το μήκος του αγωγού στα γεωγραφικά όρια της περιφέρειας φτάνει στα 105 χιλιόμετρα. Το έργο εντάσσει την περιοχή σε ακόμα πιο ισχυρή θέση στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και αναβαθμίζει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας.
7 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούν προτάσεις που θα εγκριθούν για έργα δράσεων κοινωνικής ευθύνης από την Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα από τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς. Όπως άλλωστε προέκυψε στο περιθώριο σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία αυτοδιοικητικών και του υπουργείου ενέργειας οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν τα έργα είναι τα εξής: Το Περιβάλλον, η Εκπαίδευση και Κατάρτιση με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα, η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός, καθώς και η ποιότητα ζωής με προτεραιότητα στην κοινωνική στήριξη και την συνοχή.
Ο αγωγός TAP, συνολικού μήκους 878 χλμ., θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα , όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Από εκεί θα διασχίσει σχεδόν όλη τη βόρεια Ελλάδα, τμήμα της Αλβανίας και θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.