“Η θέση στης αντιπολίτευσης για την Απολιγνιτοποιηση και οι τελευταίες εξελίξεις”

Η διαδικασία της Απολιγνιτοποιησης – Απανθρακοποιησης είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η μετάβαση εξάλλου σε ένα νεο μοντέλο εθνικής ενέργειας δεν είναι κάτι που γίνεται ξαφνικά, εκτός αν είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνεργασία μόνο με τους στενούς του συνεργάτες και ενδεχομένως εξυπηρετωντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε ως κεραυνό εν αιρθια από το βήμα του ΟΗΕ την παύση χρήσης του λιγνίτη το 2023 με εξαίρεση την υπό κατασκευή νέα μονάδα της περιοχής το 2028.
Στο ΕΣΕΚ που υπεγράφη επί διακυβέρνησης Σύριζα το χρονικό όριο τοποθετουνταν στο 2030 και όχι οριζοντίως ξεκινώντας από τις πιο ρυπογονες μονάδες προβλέποντας παράλληλα περισσότερα χρόνο προσαρμογής της οικονομικής δραστηριότητας που “μονοκαλλιεργειακα” με κατεύθυνση των Αθηνών λάμβανε χώρα επί δεκαετίες.
Απο το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσιπρας για το θέμα ανέφερε πως η περιοχή χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής άρα και λειτουργίας των μονάδων, που μάλιστα συνδέονται με τα δίκτυα θέρμανσης των ενεργειακών πόλεων (Κοζάνης Πτολεμαΐδας Αμύνταιο)

Από την οικονομια αναμένεται να χαθούν περισσότερα από 40 δις ευρώ ενώ η με δόσεις στήριξη της Ευρώπης περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ενώ στο θολό μάστερ πλαν της κυβέρνησης δεν καθορίζεται η αντικατάσταση των χιλιάδων θέσεων εργασίας στον στενό και ευρύτερο χώρο της ΔΕΗ.
Η ερημοποιηση βρίσκεται προ των πυλών σε μια πολύπαθη ακριτική γωνιά της Ελλάδος κάτι που σημείωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του και ο νέος γραμματέας του Σύριζα στην Κοζάνης Δημήτρης Τζανακοπουλος.
Η οικονομία καταρρέει ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα για το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας η επιβίωση του οποίου οφείλεται εν πολλοίς στην περίοδο Γαβρογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλιμακωθουν οι κινητοποιήσεις με πρώτους τους αυτοκινητιστες των ορυχείων οι οποίοι κατά εκατοντάδες “πολιορκούν” την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ δεν αποκλείεται και η κάθοδος τους στην Αθήνα.
Και έπεται η συνέχεια…

Στοιχεία συντάκτη
ΝΕΒΕΣΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δημοσιογράφος Flash