
Ενημερωτική Ημερίδα στην Κοζάνη με θέμα: “Καινοτομία στην αλιεία με τη χρήση ευφυών μοριακών προσεγγίσεων”.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημερωτική Ημερίδα παρουσιάζοντας τις δράσεις του έργου. «Καινοτομία στην αλιεία με τη χρήση ευφυών μοριακών προσεγγίσεων», για την ιχθυοπανίδα και την αλιεία στη φραγματολίμνη Πολυφύτου. Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, παρουσία εκπρόσωπων και φορέων, παρουσίαστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου από την καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ κ. Δήμητρα Μπόμπορη, παρουσιάστηκαν οι Σύγχρονες εφαρμογές γεντικής στην παρακολούθηση υδρόβιων οργανισμών από τον Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ κ. Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, ενώ από την Βιολόγο κ. Δήμητρα Πετροχείλου παρουσιάστηκα τα αποτελέσματα παρακολούθησης με κλασικές αλιευτικές μεθόδους. Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας η Μεταδιδακτωρ Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, κ. Αναστασία Λάγκη παρουσίασε τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων, η κ Όλγα Πετρίκη, Μεταδιδάκτορας Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ παρουσίασε τις διαχειριστικές προτάσεις στην επαγγελματική αλιεία στη φραγμαλίμνη Πολυφύτου. Τέλος ακολούθησε συζήτηση με συντονιστές τον Αθανάσιο Κουλέτσο και την Τριανταφυλιά – Μαρία Περιβολιώτη
Λίγα λόγια για το έργο
Η αλιεία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο τα υδάτινα οικοσυστήματα με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ντόπιους αλιείς αλλά και τους απασχολούμενους στην εμπορία και στον εξαγωγικό τομέα. Ωστόσο η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων μπορεί να επιφέρει την κατάρρευσή τους με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για τους εξαρτώμενους από την αλιεία. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γνώση της κατάστασής τους και η ορθολογική τους διαχείριση.
Γιατί μια μοριακή, ευφυής προσέγγιση;
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ερευνητικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εφαρμογή ευφυών μοριακών προσεγγίσεων που βασίζονται στην ανάλυση δειγμάτων περιβαλλοντικού DNA (eDNA) με καινοτόμες μοριακές τεχνικές όπως η αλληλούχιση DNA νέας γενιάς (NGS), η μετα-ανάλυση γραμμωτών κωδίκων (DNA metabarcoding) και η ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (qPCR) για την εκτίμηση των αλιευτικών αποθεμάτων.
Βασικό σκοπό της προτεινόμενης πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ενός μοντέλου εκτίμησης των αλιευτικών αποθεμάτων οικοσυστημάτων των εσωτερικών υδάτων, με την εφαρμογή σύγχρονων, ευφυών μοριακών μεθοδολογιών ανάλυσης του περιβαλλοντικού DNA (eDNA).
Γιατί η φραγμαλίμνη Πολυφύτου;
Επιλέχτηκαν εργασίες πεδίου στη φραγμαλίμνη Πολυφύτου στην οποία έχει αναπτυχθεί σημαντική αλιευτική δραστηριότητα κυρίως εξαιτίας της αλιείας της καραβίδας (Astacus leptodactylus) με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ντόπιους αλιείς. Στην περίπτωση της φραγμαλίμνης Πολυφύτου η ανάγκη για γνώση της κατάστασης των αλιευτικών αποθεμάτων ειδικά της καραβίδας είναι επιτακτική αν ληφθεί υπόψη η αλιευτική πίεση που δέχεται το είδος κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που επιλέγουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αλιέα.
Το έργο πραγματοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Θετικών Επιστημών, τμήμα Βιολογίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες https://fishi–edna.bio.auth.gr