Με έγγραφο του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα του πρωτοβάθμιου ελέγχου των κτιρίων και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη και τους Δημάρχους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, Βασίλειο Γιαννάκη, Άνθιμο Μπιτάκη και Παναγιώτη Πασχαλίδη αντίστοιχα, υπέβαλλε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για την έκδοση απόφασης οριοθέτησης της Π.Ε. Φλώρινας ως σεισμόπληκτης περιοχής.
Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων που διενεργείται από κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε την επομένη του σεισμού, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 428 αυτοψίες σε κτίρια, τόσο στις πόλεις της Φλώρινας και του Αμυνταίου, όσο και σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά και τις επόμενες μέρες, μέχρι να διενεργηθούν έλεγχοι στο σύνολο των κτιρίων που έχουν δηλωθεί ότι παρουσιάζουν βλάβες.
Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, και παράλληλα με τον πρωτοβάθμια έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προγραμματίζεται να ξεκινήσει και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, που από τις μέχρι σήμερα αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι αφορά σε ποσοστό άνω του 50% των ελεγμένων κτιρίων.
Ένας μεγάλος αριθμός των κτιρίων που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αφορά πολυκατοικίες στην πόλη της Φλώρινας. Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 1.241 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι, που αντιστοιχούν σε 1.241 διαμερίσματα πολυκατοικιών.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), που δημοσιεύτηκε και μας κοινοποιήθηκε, η συμπεριφορά των κτιρίων της Φλώρινας, κρίνεται άκρως ικανοποιητική παρά την ισχυρή σεισμική δόνηση που υπέστησαν τα κτίρια.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ