Ένα ακόμη μεγάλο έργο του Δήμου Γρεβενών γίνεται πραγματικότητα – Ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης για την ανάπλαση και αναβάθμιση οικιστικών συνόλων σε πόλη και χωριά. Υπάρχει έλλειψη έγκαιρης διάσωσης συνανθρώπων μας σε ορεινές περιοχες, που βρίσκονται σε άμεσο κινδυνο.
Ο επιχειρισιακος χρόνος για να έρθει ένα Ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από Αθήνα στον τόπο του συμβάντος μπορει να είναι πάνω από 2 ώρες και μπορει να συναντησει άσχημο καιρό και να γυρίσει πίσω στην βάση του..
Τα Ε/Π των Ενόπλων δυνάμεων για ορεινή διάσωση είναι ακατάλληλα γιατί δεν έχουν τον σωστό ιατρικό εξοπλισμό.
Ειναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ορεινή ελικοδιασωση στη Δυτική Μακεδονία που έχει ορεινούς ογκους, λιμνες,ερασιτεχνες ψαραδες- αθλητές κωπηλασίας- κολύμπι-fliteboart χιονοδρομικά κεντρα,κατολισθησεις χιονιού, εγκλωβισμος πολιτών σε ποτάμια από πλημμύρες, εγκλωβισμος πολιτών σε δασικες πυρκαγιές, Βιομηχανικα και τεχνολογικά ατυχήματα, αγνοουμενοι ,λογοι υγειας πολιτών, χειμερινο τουρισμο,οδικα,εργατικά (ατυχήματα) ορειβατικους συλλόγους,ελεύθερη ιππασία στην φύση, αναρριχισεις,περιπατητες, rafting αγωνες MOTOCROSS , αγωνες 4Χ4 off road,αγωνες ορεινής ποδηλασίας αλεξιπτωτο πλαγιας,ανεμοπλανα (Αερολεσχες) αεροπορικές σχολές, κυνηγούς,ανιχνευτες προσκοποι κ.α.
Είναι σοβαρο θέμα, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωης από το κράτος και πρέπει δημιουργηθεί βάση ορεινής ελικοδιασωσης στην ΔΜ, με Ελικόπτερο που να κάνει για αυτήν δουλειά.
Τα Ελικόπτερα ορεινής διάσωσης για να είναι αποτελεσματικά στο συμβάν πρέπει να έχουν ακτίνα δράσης μέχρι 100 Km,να έχουν ενιαία συντήρηση,σωστό εξοπλισμό,γιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτές, άρτια εκπαίδευση ,ανάλογη ισχύ και να είναι γρήγορα και ευέλικτα.
Εν τέτοιο Ελικοπτερο φέραμε χθές στο Αεροδρόμιο Κοζάνης για την εκπαίδευση των διασωστων του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας.