Ξεκάθαρο µήνυµα ότι οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν πρόκειται να βγουν από το σύστημα εάν δεν μπουν νέες που να αναπληρώνουν τις απώλειες ισχύος έστειλε χθες από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
Η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή όπου αυτή παράγεται, στην περιοχή όπου αυτή καταναλώνεται, τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. (Reuters).
Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με ασφάλεια, τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Ξεκάθαρο µήνυµα ότι οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν πρόκειται να βγουν από το σύστημα εάν δεν μπουν νέες που να αναπληρώνουν τις απώλειες ισχύος έστειλε χθες από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. «Ο ρόλος μας ως θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας είναι να επισημάνουμε το “mind the gap”. Την αναγκαιότητα, δηλαδή, η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με ασφάλεια. Στις μελέτες επάρκειας που καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε κάθε χρόνο, επισημαίνουμε ότι η απόσυρση των συμβατικών μονάδων θα πρέπει να συμβαδίζει με την ένταξη στην παραγωγή νέων μονάδων, ώστε να αναπληρώνεται η παραγόμενη ισχύς», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην οριακότητα του συστήματος σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκαλούν εκτίναξη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και στον ρόλο του διαχειριστή να εφιστά την προσοχή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας λειτουργική ετοιμότητα των μονάδων, καθώς και επάρκεια καυσίμου, όταν αυτό απαιτείται. «Το ίδιο κάνουμε και τώρα ενόψει του χειμώνα και εν μέσω κρίσης στις τιμές ενέργειας», είπε. Ο κ. Μανουσάκης υποστήριξε ότι η απάντηση τόσο στην κρίση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην ενεργειακή κρίση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μετάβαση με βιώσιμους όρους προϋποθέτει ισχυρά δίκτυα που θα μεταφέρουν ικανές ποσότητες καθαρής ενέργειας από την περιοχή όπου αυτή παράγεται στην περιοχή όπου αυτή καταναλώνεται και επισήμανε τα έργα του ΑΔΜΗΕ την τελευταία δεκαετία για τη διασύνδεση των νησιών. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και συνέπεια στον εθνικό σχεδιασμό, όπως αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Παράλληλα, απαιτείται απογείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να προλάβουμε το “τρένο” της ενεργειακής μετάβασης χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια». Την άποψη ότι η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα εξέφρασε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Τα ορυκτά καύσιμα θα μείνουν για πολλά χρόνια ακόμη υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης. Τόνισε μάλιστα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν καλύπτει επενδύσεις στο υδρογόνο και την αποθήκευση CO2, γεγονός που συνιστά σημαντικό κενό στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, οι υδρογονάνθρακες και κυρίως το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να διατηρούν υψηλή συμμετοχή στη σταθερότητα του ενεργειακού μας συστήματος. Προμήθειες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές που μπορεί να προσφέρει η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προτείνει για την Ευρώπη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το φυσικό αέριο είναι η βασική πηγή ενέργειας στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης.
ΓΡΑΦΕΙ: Χρύσα Λιάγγου