Με αφορμή την επίθεση από αδέσποτα που δέχτηκε ένας 82χρονος συμπολίτης μας πριν λίγες μέρες στο κέντρο της Πτολεμαΐδας, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό (κατάγματα ισχίων) μετά από πτώση και νοσηλεύεται σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στα Γιάννενα, αλλά και τις συνεχείς καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα σε κατοίκους τις περιοχής, θα θέλαμε να εκφράσουμε ορισμένες θέσεις και προβληματισμούς σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων.
Αρχικά θα πρέπει να αναδειχθούν οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που παρά τις συνεχείς καταγγελίες, εκκλήσεις και συστάσεις δεν έλυσε το πρόβλημα. Βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της και θυμίζουμε ότι το οξυμένο πρόβλημα των αδέσποτων ήταν «πρώτη προτεραιότητα» τόσο της παράταξης του Δημάρχου κ. Πλακεντά, όσο και της παράταξης του κ. Καραβασίλη, με την οποία συνδιοίκησαν. Το πρόβλημα δεν λύθηκε παρά τους όποιους ισχυρισμούς ότι παίρνονται μέτρα, και αυτό που αντιμετωπίζει στην πράξη ο πολίτης είναι να συναντά αγέλες αδέσποτων σε διάφορα σημεία της πόλης ή στις τοπικές κοινότητες του δήμου φαινόμενο που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας.
Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι υπάρχουσες υποδομές και η σημερινή υποχρηματοδότηση δεν επαρκούν, ούτε και οι ολιγόμηνες συμβάσεις με τις οποίες προσλαμβάνεται το προσωπικό του κυνοκομείου έχουν λύσει το πρόβλημα. Απαιτείται, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να γίνει αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.α.) σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων. Τα αδέσποτα δεν έχουν σύνορα και τόπο κατοικίας, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν ένας δήμος έχει δομημένο πρόγραμμα, αυτό να καταρρέει. Άρα χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός.
Πρόκειται για απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) στο σημείο περισυλλογής και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ. Να σταματήσει η συνήθης πρακτική τα όποια κονδύλια να δίνονται δεξιά και αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μόνους κερδισμένους διάφορους επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
Να ενισχυθούν οι υιοθεσίες αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα και όχι από νομικά, με λήψη μέτρων όπως δωρεάν (με κάλυψη δηλαδή από το κράτος) στείρωσης και κτηνιατρικής περίθαλψης για ένα χρονικό διάστημα.
Να επιτραπεί στα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.
Να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με σκοπό την προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον από τους κρατικούς φορείς (σχολεία Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, δήμους κ.λπ.).
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων πηγάζει από το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύεται η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων, καθώς και η ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.
Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που υπερψήφισε την τροπολογία για την υπεράσπιση της προστασίας των ζώων.
Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας