Αλλάζει άρδην το ενεργειακό σκηνικό στην Ελλάδα με τις μεταβολές να είναι ήδη ορατές τόσο στο ενεργειακό ισοζύγιο όσο και στις καταναλωτικές πρακτικές των πολιτών. Από την άλλη όμως μια σειρά εξελίξεων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό στις ενεργειακές ισορροπίες στην Ευρώπη.

Ρόλο κλειδί στις αλλαγές αυτές αναμένεται να παίξει κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού πρόκειται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός του 2016. Σε μια τελευταία εξέλιξη o Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG ) επιλέχθηκε μέσω διαγωνισμού την ινδική εταιρεία Himachal Futuristic Communications Ltd. (HFCL) για την προμήθεια και παράδοση περίπου 1.550 χιλιομέτρων καλωδίου οπτικών ινών. Το καλώδιο αυτό θα επιτρέψει την αμφίδρομη επικοινωνία δεδομένων μεταξύ του αγωγού και των συνδεδεμένων του εγκαταστάσεων, όπως ο σταθμός συμπίεσης και τα βαλβιδοστάσια, και του Εποπτικού Κέντρου Ελέγχου.

Ο αγωγός φέρνει μια σειρά επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Energy Greece Anar Mammadov ανέφερε για τον ΤΑP από το βήμα του συνεδρίου του  Economist ότι «η κατασκευή του αγωγού για την Ελλάδα συνεπάγεται άμεσες επενδύσεις ύψους 2,3 δις, καθώς και 2.000 άμεσες και 8.000 έμμεσες θέσεις εργασίας».

To φυσικό αέριο αποτελεί πανίσχυρο παίκτη στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σε αυτό συνεισφέρει και η κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο θα γίνει ακόμα πιο φθηνό, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Ν. 4389/2016 ( ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση από 1,5 €/GJ σε 0,3 €/GJ (από 5,4 €/MWh σε 1,08 €/MWh).