Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από την Ελλάδα. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη από την εκκίνηση του έργου. Χαρακτηριστικά υποστήριξε πως ο αγωγός αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ενεργειακό εγχείρημα για τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε και στα οφέλη από τη δημιουργία του έργου και τα παράπλευρα κέρδη για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές αγορές. Συγκεκριμένα λίγο πριν την οριστική συμφωνία τριπλασιάστηκαν τα ποσά που θα εισπράξουν οι Δήμοι από όπου θα περάσει ο αγωγός.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσουν απ΄ ότι φαίνεται εντός του καλοκαιριού και αναμένεται εκτός των άλλων να χρησιμοποιηθεί και τοπικό εργατικό δυναμικό διαφορετικών ειδικοτήτων στους οποίους, θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός μεγάλου έργου και να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία.

Έχουν ήδη υπογραφεί 150 συμφωνίες με ελληνικές κατασκευαστικές ενώ υπολογίζεται να δημιουργηθούν 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ο TAP θα νοικιάσει τις εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου και αφού τις επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση, θα τις επιστρέψει στους ιδιοκτήτες. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης έχει ήδη αποζημιωθεί πριν καν ξεκινήσουν τα έργα ενώ €32 εκατομμύρια θα διατεθούν από την εταιρεία TAP για έργα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Οι Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από όπου διέρχεται ο Αγωγός, θα αποκτήσουν διεθνές κύρος σε γεωπολιτικό επίπεδο ενώ μέσα στις αντιξοότητες της κρίσης μπορούν να προσδοκούν σε μία περίοδο τόνωσης και ανάπτυξης.