Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας ανά περιφέρεια για το 2015 έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με την τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα προέκυψε μείωση που φτάνει το 8%. Την περιφέρεια ξεπερνούν μόνο οι Πελοπόννησος (-24%) και Ιόνιο (-17%).

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά το που εξάγει κάθε περιφέρεια. Από τα δεδομένα λοιπόν προκύπτει πως η Δυτική Μακεδονία δείχνει προτίμηση στις εξωκοινοτικές(εκτός ΕΕ) αγορές. Εκεί πιθανώς να κρύβεται και ο λόγος της μείωσης εξαγωγών το 2015 (λόγω και του ρωσικού εμπάργκο)

Χαρακτηριστικά στην ανάλυση του ΣΕΒΕ αναφέρεται:
Στην ανάλυση ανά αγορά για τις περισσότερες περιφέρειες το 2015 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι: Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα που εξάγουν πλέον ένα μεγάλο μέρος των αγαθών τους σε τρίτες χώρες και νέες αναδυόμενες και δυναμικές οικονομίες, όπως οι αγορές της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, μετά και το εμπάργκο του Αυγούστου 2014, υψηλότερες απώλειες συνολικά σε όλους τους κλάδους σημείωσε η Κεντρική Μακεδονία το 2015, της τάξης των €84,2 εκατ. συγκριτικά με το 2014. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με πτώση εξαγωγών κατά €27,2 εκατ. Στην παραπάνω μείωση συντελεί εκτός του εμπάργκο και η ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας και η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης (λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα).

asdasdasd

asdsad