Στοιχεία σοκ δίνουν στο φως της δημοσιότητας φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η EUROSTAT για τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Σε 827.133 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντες εργασία), για τον Ιούνιο 2016. Ειδικά οι περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής αρνητικής λίστας.

Στην αντίπερα όχθη εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι προοπτικές αναστροφής του κλίματος. Ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστού και υπερφορολόγησης. Επιπλέον υπάρχει πλήρης απουσία εντυπωσιακών πρωτοβουλιών που θα είναι ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα.

Μοναδική ίσως εξαίρεση στον κανόνα είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP. Ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής σκηνικού;

Οι εμπνευστές του έργου είναι αισιόδοξοι. Αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας συμφωνεί.Πρόσφατα ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά την απασχόληση υπάρχει η προοπτική για 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι η εκτιμώμενη απασχόληση σε όλη την κατασκευαστική τριετία την οποία συζητάμε τώρα καθώς υπάρχουν και σημαντικές μόνιμες θέσεις πλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων».

Ζητούμενο είναι το πόσο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι θέσεις. Μια ακόμα παράμετρος είναι το πως θα καλυφθούν. Στις θέσεις εργασίας προφανώς και δεν περιλαμβάνονται μόνο οι θέσεις για εργασίες σε ότι αφορά τον TAP αλλά και σε θέσεις που δημιουργούνται για παράπλευρες αναπτυξιακές δομές.