Μία νύχτα ανησυχίας πέρασαν δεκάδες πολίτες στην Κοζάνη καθώς έπεσαν θύματα προσπάθειας εξαπάτησης με τη μέθοδο του τηλεφωνήματος. Η αστυνομία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις πολιτών που κατήγγειλαν το περιστατικό.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η εξής. Αργά τη νύχτα και συγκεκριμένα μετά τις 11 ανυποψίαστοι πολίτες δέχθηκαν τηλεφωνήματα από απόρρητο νούμερο.
Τότε σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων οι απατεώνες χρησιμοποίησαν κατά περίπτωση δύο προσεγγίσεις. Στην πρώτη προσέγγιση με το που απαντούσε στην κλήση ο πολίτης, γυναίκα νεαρής ηλικίας προσποιούνταν την κόρη του θύματος. Με λυγμούς έλεγε “έλα μαμά τράκαρα”. Μετά έδινε γρήγορα το τηλέφωνο σε συνεργό που προσποιούνταν τον αστυνομικό.
Στη δεύτερη προσέγγιση με το που απαντούσε ο πολίτης στο τηλεφώνημα ο θύτης προσποιούνταν τον αστυνομικό. Ενημέρωνε τον πολίτη πως το παιδί του ενεπλάκη σε τροχαίο.
Και στις δύο προσεγγίσεις το επόμενο βήμα της απάτης ήταν το ίδιο. Οι θύτες έλεγαν πως το παιδί του πολίτη προκάλεσε ατύχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ανθρώπου. Στη συνέχεια ρωτούσαν το θύμα αν είχε πρόσβαση σε κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να τους το δώσει για να μην μπλέξει το παιδί τους.
Τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν κυμαίνονταν ανάλογα με τις απαντήσεις που θα έδινε το υποψήφιο θύμα.
Σε κάποιες πάντως περιπτώσεις ζητήθηκαν ποσά ακόμα και 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρχές ενήργησαν άμεσα και ακολουθώντας τις πληροφορίες που έδωσαν οι πολίτες προχώρησαν στην προσαγωγή υπόπτων για την υπόθεση. Πάντως τις αρχές ικανοποιεί το γεγονός πως πλέον οι πολίτες γνωρίζουν και πολύ δύσκολα πέφτουν θύματα τέτοιων περιστατικών. Σε αυτό συνετέλεσε η ευρείας μορφής εκστρατεία ενημέρωσης από την αστυνομία τους προηγούμενους μήνες.