Σήμερα, Πέμπτη 18.10.2018 στον Λαιμό έγινε η τελική διαπραγμάτευση μετά την έγκριση δύο διασυνοριακών έργων με την διαχειριστική αρχή του προγράμματος Interreg-IPA Ελλάδας πΓΔΜ που εστιάζουν στην τουριστική ανάπτυξη (Hollywater) και τις μετακινήσεις (Green Inter-e-Mobility) ενώ αύριο θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Smartwatersave που αφορά τα δίκτυα ύδρευσης.
Στο έργο Hollywater όπου ο Δήμος Πρεσπών είναι επικεφαλής εταίρος επιχειρείται η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των Πρεσπών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας που με τις δράσεις του προγράμματος θα εκτελέσει τις εργασίες που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της Βυζαντινής Συλλογής Αγ. Γερμανού και την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών που θα υλοποιήσει δράσεις για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Στα πλαίσια του έργου ο Δήμος Πρεσπών θα αναλάβει πληθώρα δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος συμπεριλαμβανομένων μελετών, συλλογής πληροφοριακού υλικού, δημιουργία εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας για χρήση από τους επισκέπτες, ξεναγήσεις στις λίμνες με εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.α.
Στο έργο Green Inter-e-Mobility, με βάση μελέτη συγκοινωνιακών αναγκών που θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και μελέτη υλικού που θα εκπονήσει το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας η κοινωφελής επιχείρησης του Δήμου Πρεσπών θα προμηθευτεί ηλεκτροκινούμενα οχήματα και σύστημα επικοινωνίας για την υλοποίηση ενδοδημοτικής συγκοινωνίας βασισμένη στη ζήτηση.
Τέλος στο έργο Smartwatersave σχεδιάζουμε, με την βοήθεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση καθώς και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων οργάνων και ανιχνευτών για την αναβάθμιση του ελέγχου και τελικά των υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου μας.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά:
Τρία σημαντικά διασυνοριακά έργα για το Δήμο και την περιοχή μας ξεκινάνε αυτές τις μέρες με τα οποία φιλοδοξούμε, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, να πετύχουμε καλύτερες δημοτικές υπηρεσίες αλλά και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού που έχει πληγεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Θέλω να ευχαριστήσω τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος Interreg-IPA Ελλάδας πΓΔΜ που μας έκανε την ξεχωριστή τιμή να διοργανώσει τις συναντήσεις διαπραγμάτευσης στην περιοχή μας.