Σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα των συντάξεων χηρείας φέρνει εφαρμογή της σχετικής διάταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι αλλαγές είναι οι εξής :
οι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δικαιωθούν σύνταξη χηρείας μετά τις 13/5/2016, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα πάρουν:
– Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται για πάντα. Για παράδειγμα ασφαλισμένος/η ή και άνεργος/η 46 ετών θα πάρει σύνταξη χηρείας ως τα 49 και μετά τίποτε.
-Το 50% της σύνταξης που λάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών και αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) κλείνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67. Αν όμως στα 67 ο επιζών παίρνει και δική του σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% αντί του 50% της σύνταξης.
Για παράδειγμα, δικαιούχος σύνταξης χηρείας λόγω θανάτου μετά τις 13/5/2016, με αρχικό ποσό 600 ευρώ, θα πάρει τα 300 ευρώ για μια τριετία και αν κλείνει μέσα στην τριετία αυτή τα 55, η σύνταξη θα ανασταλεί στη λήξη της τριετίας και θα επαναχορηγηθεί στα 67. Αν στα 67 ο δικαιούχος παίρνει και δική του σύνταξη, τότε τα 300 ευρώ θα γίνουν 150 ευρώ. Αν στα 67 δεν πάρει δική του σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνει τα ένσημα, και δικαιωθεί με το επίδομα ανασφάλιστου του ΟΓΑ, δηλαδή με τα 360 ευρώ, τότε κινδυνεύει αν επιλέξει τη σύνταξη χηρείας να χάσει τα 360 ευρώ του ΟΓΑ.
Και αυτό γιατί στη νομοθεσία του ΟΓΑ προβλέπεται ότι το προνοιακό ποσό σύνταξης ή επιδόματος καταργείται από τη στιγμή που ο συνταξιούχος παίρνει και δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύσει να χάσει τα 360 ευρώ και να μείνει με 150 ευρώ.
-Το 50% της σύνταξης του θανόντος (πχ τα 250 ευρώ από τα 500) εφόσον είναι άνω των 55 ετών για μία τριετία. Εάν όμως μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, η σύνταξη περιορίζεται στο 25% (πχ 125 ευρώ αντί για 250).
-Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου με 500 ευρώ ο ένας και 600 ο άλλος, τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη 50% αφού αφαιρεθεί όμως το ποσό της εθνικής των 384 ευρώ, γιατί ο νόμος και η εγκύκλιος που ετοιμάζουν λέει πως επί συρροής δύο εθνικών συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μία.
(τα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος)
Δείτε πως επηρεάζει η εξέλιξη αυτή τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.